2024-08-21

Trygghet och säkerhet kopplat till idrotts- och fritidsmiljöer

Vi ställde några frågor till Magnus Lindgren, Generalsekreterare på Stiftelsen Tryggare Sverige, om vilka utmaningar han ser gällande trygghet och säkerhet kopplat till idrotts- och fritidsmiljöer.

Hem / Trygghet och säkerhet kopplat till idrotts- och fritidsmiljöer

Magnus Lindgren, Generalsekreterare på Stiftelsen Tryggare Sverige, medverkar som föreläsare på konferensen Framtidens idrotts- och fritidsanläggningar.  Vi ställde några frågor till Magnus inför konferensen.

Du är med som föreläsare på Ability Partner konferens Framtidens idrotts- och fritidsanläggningar. Kan du berätta lite mer om dig själv – vad jobbar du med idag och din bakgrund?
Jag har jobbat med frågor kopplat till brott och otrygghet i snart 35 år som forskare, polis och chef inom polisen. Sedan 2008 är jag generalsekreterare för den oberoende och icke vinstdrivande tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige. Vårt mål är att bidra med nya idéer, nya lösningar och nya samverkansformer för att minska brottsligheten och öka tryggheten.

Vilka utmaningar ser ni idag vad gäller trygghet och säkerhet kopplat till idrotts- och fritidsmiljöer?
Polisstationen med den lysande skylten är borta och medborgarkontoret har lagts ned. Kyrkans minigolfbana och tonårsfredagar är ett minne blott. Korvkiosken har gått i konkurs och bensinmacken flyttat. På många platser är idrotten den enda struk­tu­rerade fritidsverksamheten som finns kvar. 

Den organiserade idrotten i Sverige samlar nästan 20 000 föreningar och över 3 miljoner människor, varav många barn och ungdomar. Idrott är glädje, spänning, gemenskap och rent spel, men det finns också en baksida med brott och otrygghet i olika former. Våra idrotts- och fritidsmiljöer måste, liksom våra skolor, vara fredade platser där det råder nolltolerans mot brott och ordningsstörningar. Här finns idag stora utmaningar med allt från dåligt underhållna miljöer till avsaknad av system och processer för att förebygga, upptäcka och hantera olika typer av brott.

Hur kan man arbeta för att hantera dessa utmaningar? Vad krävs av dem som utvecklar idrotts- och fritidsanläggningar för att säkra trygga och säkra miljöer?
Lösningarna handlar om att göra medvetna val vid utformningen av nya anläggningar eller vid ombyggnation, men också att ta hand om befintliga anläggningar. Viktiga frågor i sammanhanget är att frågor som rör belysning, skalskydd, tydlighet, information, gestaltning, social kontroll m.m. beaktas i den befintliga miljön. Till det kommer att säkerställa att det finns rutiner för att kunna förebygga, upptäcka och hantera brott och ordningsstörningar.

konferensen kommer du att föreläsa om trygghetsanalyser på och i anslutning till idrottsanläggningar.  Kan du nämna något om projektet och vad som är unikt med projektet?
Utifrån den samlade forskningen har vi tagit fram en modell för att jobba med säkerheten och tryggheten på och i anslutning till idrottsanläggningar utifrån ett barn- och genusperspektiv. Tillsammans med bl.a. Upplands Väsby kommun och Stockholms stad har vi genomfört trygghetsanalyser på flera anläggningar, och utifrån detta tagit fram konkreta förslag till lösningar.

Intervjun är gjord av Nina Eriksson, Ability Partner

Konferens

Framtidens idrotts- och fritidsanläggningar

Planering, byggnation och förvaltning av idrotts-, fritids- och friluftsmiiljöer för framtiden!...